Portada > Actualitat > Notícies > Presentació del programa de mentoria amb joves que migren sols

Presentació del programa de mentoria amb joves que migren sols

10/05/2019

La sala polivalent del Teatre Foment va acollir una xerrada el passat dijous per informar la ciutadania sobre aquest projecte de voluntariat

L’Ajuntament va organitzar una xerrada, el passat dijous al vespre, amb la intenció de presentar el programa de mentoria que es vol dur a terme per afavorir la integració social dels joves que migren sols i que resideixen actualment al centre d’acollida de Piera.

L'acte va comptar amb l'assistència de Jaume Raventós, regidor de Benestar i Família; de l'Agnès Rossinyol, directora de l'Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció; d'Enric Tomàs Carnice, director de l'SPAAI Castell de Fang de Piera, i Mireia Vall, tècnica de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. 

Després d'una breu introducció de Jaume Raventós, l'Agnès Rossinyol va fer una completa exposició dels motius que empenyen aquests joves a la migració sense acompanyament: principalment les ganes de trobar feina i de formar-se a Catalunya. Durant la xerrada, també es van explicar les diferents propostes d’acolliment existents que compten amb diferents graus d'implicació: 

1. Acolliment familiar. La Generalitat tutela els nois però els guardadors legals són famílies que han de passar un procés de formació. Alhora, les famílies reben suport tècnic per vetllar que la convivència funcioni, i reben una prestació econòmica per l'acolliment. 

2. Acolliment de cap de setmana i vacances. Els nois viuen als centres d'acollida de dilluns a divendres i passen el cap de setmana amb les famílies d'acollida. En aquest cas, no hi ha prestació econòmica. 

3. Mentoria. En primera instància, és una relació entre iguals. Per poder-la fer s'ha de ser una persona major de 25 anys. També es compta amb un tècnic de suport i la durada del projecte és de 6 mesos prorrogable a 1 any, segons els casos. 

Per la seva banda, l'Enric Tomàs va començar recordant que el Centre Castell de Fang ja fa un any que funciona a Piera, des del mes de juny del 2018, i que ho està fent gràcies al voluntariat de la Parròquia de Piera, a l'Ajuntament, al Consell Comarcal i també als vilatans. En un primer moment, el centre va acollir 20 nois, alguns dels quals ja han marxat perquè ja tenen 18 anys, però n'arriben d'altres provinents majoritàriament del Marroc.  

Els principals objectius dels educadors del centre és donar una alfabetització als joves que hi arriben mitjançant classes de català i castellà. D'altra banda, va incidir en la importància de l'acompanyament emocional als nois, ja que el perfil és normalment de persones que han viscut situacions de molt estrès i circumstàncies que no corresponen a joves de la seva edat.

Finalment, es va remarcar la importància de la mentoria, ja que la majoria d'aquests joves es volen quedar a viure a Catalunya i, a partir dels 18 anys, ja són ciutadans de ple dret al nostre país. 

Les persones interessades en inscriure's al projecte de mentoria ho podeu fer mitjançant el següent enllaç. Per a més informació contacteu amb la Secretaria d’Igualtat Migracions i Ciutadania trucant al telèfon 93 270 12 30.

 

Arxivat a: Serveis a les persones
Xerrada programa mentoria
Xerrada programa mentoria
Xerrada programa mentoria
Xerrada programa mentoria

Arxius adjunts