ORDENANÇA DE CONVIVÈNCIA CIUTADANA I CIVISME I DE LA TINENÇA D'ANIMALS DOMÈSTICS DE L'AJUNTAMENT DE PIERA
El civisme és una expressió del sentiment de pertinença a una comunitat i, per tant, d'interès i respecte pel bé comú. En conseqüència, l'Ajuntament té la voluntat de promoure els valors del civisme i convivència entre la seva ciutadania. En la mesura que aquests siguin difosos i acceptats, la convivència i la implicació de la gent en la vida compartida i el respecte i la preocupació per l'espai comú seran més elevats, i per tant, el municipi funcionarà millor.
El civisme significa acceptar, a més dels drets que atorga la ciutadania, els deures que exigeix una relació de respecte amb la comunitat. El civisme, doncs, es pot concebre com la manifestació d'un compromís amb el bé comú i amb els altres, entès com el comportament que una persona té en les seves relacions amb la comunitat. La construcció del civisme és la construcció del concepte de ciutadà o ciutadana conscient dels seus drets i deures, lliure, crític, responsable, participatiu i solidari. Les seves bases són el respecte i l'amabilitat en les relacions amb els altres, amb els animals, amb l'entorn natural i l'espai urbà i amb les institucions públiques.
Una condició inexcusable del civisme és el compliment de les lleis. En qualsevol cas, el civisme supera l'acatament de la normativa i abraça un conjunt de deures socials que no són obligats; per això el civisme es pot traduir en un conjunt de pautes bàsiques de comportament social que afecten a tota la ciutadania, per convicció o per penalització si no es compleixen.
Una actuació municipal en civisme supera la mera elaboració d'una ordenança que reguli certes conductes. Per això, l'Ajuntament de Piera vol fomentar bones actituds, sense desestimar l'exigència de bons comportaments, i vol implicar la ciutadania en el civisme actiu, amb el respecte cap a l'espai col·lectiu, millorant la convivència i les relacions ciutadanes amb l'objectiu de reduir els actes incívics. A banda, de les accions polítiques que són necessàries per a corregir i transformar aquests elements perjudicials per a la societat, la resposta ha de sostenir-se en uns valors socials sòlids i compartits com són: la corresponsabilitat, la tolerància, l'amabilitat, la solidaritat i la voluntarietat. Òbviament aquests valors estan supeditats al profund i actiu respecte pels drets humans i els principis democràtics que han d'infondre tant l'actuació pública com les interrelacions ciutadanes. La interiorització i l'explicitació d'aquests valors contribuiran a uns objectius de fons com són: la convivència que resulta de la cohesió social, l'autoestima local, actitud institucional, cultura corporativa de l'administració municipal i bon govern.
Un cop explicat el concepte de civisme i d'haver-ne concretat la seva implicació en la societat, cal indicar que malgrat que la gran majoria de ciutadans i ciutadanes adopten una conducta correcta envers els seus conciutadans, els animals i l'espai públic, existeix una minoria que, sigui per desconeixença o per falta de diligència, no observa les normes bàsiques de convivència. Amb aquesta Ordenança, l'Ajuntament de Piera vol contribuir en l'enfortiment d'un marc de civisme, de convivència social i respecte mutu entre els ciutadans i ciutadanes del nostre municipi. Per això, s'ha optat per unificar en una única norma diverses matèries que fins ara es trobaven regulades en diverses normatives, com ara la de qualitat sonora del medi urbà i la de tinença d'animals domèstics. Aquesta decisió obeeix a reforçar la seguretat jurídica de las norma i, a facilitar a tots els ciutadans i ciutadanes, Policia Local, Administracions Públiques i a qualsevol altre persona que pugui ser destinatari de la norma, la seva comprensió i cerca de preceptes. Aquesta Ordenança regula un elenc de mesures adreçades de forma específica al foment i a la promoció del civisme i la convivència ciutadana a l'espai públic però també a l'espai privat. l'esperit de la norma és fomentar les relacions solidàries, tolerants i respectuoses entre tots els ciutadans i ciutadanes a pesar de les seves diferències.
Ve a col·lació el fet que els elements fonamentals a l'hora de fer la nova Ordenança són: la seva necessitat, la seva efectivitat i la seva acceptació per part de la ciutadania. Aquesta ordenança es desenvolupa com un instrument necessari si es vol garantir un bon clima de civisme i convivència ciutadana amb un denominador comú, que és promoure la responsabilitat ciutadana en els afers públics. Així, es defineixen i estableixen mecanismes per regular, corregir i sancionar, quan esdevingui necessari, aquelles actituds incíviques, negligents i irresponsables que vagin en detriment de la qualitat de vida de tots els pierencs i pierenques. La nova Ordenança de civisme i convivència vol establir les normes que garanteixin els drets i deures dels ciutadans, d'una banda, i el correcte ús de l'espai públic, de l'altra. Més enllà de la perspectiva jurídica, aquesta regulació vol emfatitzar el seu caràcter pedagògic i formatiu, la qual cosa possibilita que es generin bones relacions de veïnatge.
La norma incorpora una sèrie de principis jurídics adreçats a afavorir la transparència i la seva comprensió. El principi de seguretat jurídica queda palès en la claredat de la norma, la qual intenta evitar situacions confuses. El llenguatge emprat permet una comprensió fàcil per part dels seus destinataris, ja que aquesta és una de les premisses més rellevants de l'estat de dret.
Atesa la l'extensió d'aquesta Ordenança, la qual recull, refon i complia diverses produccions normatives nascudes en els darrers anys, així com antigues Ordenances, s'utilitza el principi d'ordre sistemàtic amb la finalitat de dotar-la d'una estructura coherent. Així doncs, la norma s'estructura de tal manera que es regulen matèries de forma separada. El Títol I estableix les disposicions generals i els principis d'actuació. El Títol II regula els drets i deures de la ciutadania. El Títol III determina el comportament i conducta ciutadana. El Títol IV regula l'ús dels béns públics i la via pública. El Títol V s'ocupa de l'entorn urbà i medi ambient. El Títol VI, sobre la tinença d'animals, situa el seu eix central en la consideració dels animals com un bé jurídic que cal protegir mitjançant una tinença responsable i, alhora, respectuosa amb la salut, la tranquil·litat i la seguretat de les persones. Finalment el Títol VII estableix el règim disciplinari i sancionador atès que l' incompliment i la vulneració, total o parcial, de les disposicions i prohibicions que s'hi estableixen, constitueixen infracció administrativa, sens perjudici de la que pugui ser exigible en via penal o civil, respectant en tot cas, el principi non bis in idem.
Aquesta Ordenança es dicta en exercici de la potestat normativa local regulada a l'article 4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i a l'article 8 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, i com a plasmació de la potestat municipal d'intervenció en l'activitat dels ciutadans, potestat que està emparada en els articles 137 i 140 de la CE, preceptes que regulen l'autonomia dels municipis per a la gestió dels seus interessos; així com les competències locals que l'Estatut de Catalunya atorga al govern local per a l'exercici d'aquesta autonomia.
Per últim, la present Ordenança s'adapta a allò estipulat en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic