Cal Jana

Vista de Cal Jana, amb Montserrat de fons, sota el turó (2015)
Vista de Cal Jana, amb Montserrat de fons, sota el turó (2015)
A principis del segle XX el turó de la casa era un terral a ple rendiment (vers 1915)
A principis del segle XX el turó de la casa era un terral a ple rendiment (vers 1915)

ARCADES, TERRISSA I MÚSICA

 

El nom de Cal Jana prové de la deformació de Jan, en al·lusió a Joan Monbert Casamajó, un dels primers propietaris de la casa. Sembla que a finals del segle XVIII s’havia aixecat aquesta casa pairal fora del clos murallat de la vila, al peu d’un petit turó.

A mitjan segle XIX, mentre la vila era en ple auge urbanístic i es construïen les Cases Noves, els Monbert es van adonar que el turó estava format d’una argila que al coure-la generava un material òptim per a la construcció. És així com, ja el 1847, es van convertir en terrissaires i simultàniament en músics, dos oficis tradicionalment associats.

Cap al 1883 van construir una mina que els proveïa l’aigua necessària per elaborar el fang. També van edificar uns forns al peu del turó, on coïen el material. Amb el pas dels anys el negoci va funcionar i van aixecar unes bòbiles amb xemeneies capaces de coure grans quantitats d’obra.

Coincidint amb aquesta bonança, a finals del segle XIX els Monbert van engrandir la casa primitiva i li van donar l’aspecte actual: una construcció de quatre plantes amb nou arcades al primer pis que s’han convertit en el símbol inconfusible de la casa. Actualment la casa roman a mans dels Ruiz Pujol, descendents dels Monbert.