Torre Solana

La Torre Solana des d’un polsegós passeig del Prat (dècada de 1960)
La Torre Solana des d’un polsegós passeig del Prat (dècada de 1960)
Vista de la Torre Solana des de la casa veïna, Cal Figueres (dècada de 1960)
Vista de la Torre Solana des de la casa veïna, Cal Figueres (dècada de 1960)

UNA GRAN TORRE AL PEU DEL PASSEIG

Durant la dècada de 1910, l’Ajuntament de Piera vaprojectar una gran avinguda que connectava la vilades de la plaça de la Creu fins a la font de Prat i quehavia de permetre la construcció d’espaiosos xalets itorres d’estiueig enjardinades. L’ambiciós passeig delPrat es va començar a construir el 1919.

 

Als anys vint el passeig va ser eixamplat i adornat ambacàcies. També s’hi van construir les primeres torres,com la dels Carafí o Cal Jordi. A la dècada de 1930 esva aixecar Cal Pepus, i la torre que l’empresari barceloníVicenç Solana Mata, fill d’una pierenca, va projectarper a estiuejar-hi amb la seva esposa, CaterinaDuran, i la seva filla, Rosa.

 

L’enginyer Solana era el director general d’una empresade comptadors elèctrics i material industrial quehavia prosperat amb èxit. L’any 1935 es va començar aconstruir aquesta imponent torre noucentista de plantabaixa i dos pisos, rematada amb una galeria arcadai coronada per una torre de planta quadrada. Per a ladecoració de la façana, Solana va comptar amb l’esgrafiadorSerra i Sala, que va estucar-hi un bell rellotgede sol que recull el fruit de la terra pierenca, el blat iel raïm, i una curiosa inscripció bucòlica: “Hores de sol,hores de vida, feu-les fecundes com la terra humida”.

 

Actualment la casa és propietat de la família Gross-Montserrat que la van adquirir el dia 19 de març de1987, i que han estat fidels a l’estil originari de la casa.