Portada > Actualitat > Notícies > Com viure amb menys tòxics

Com viure amb menys tòxics

19/01/2015

El passat dissabte 17 de gener, la Mercè Clot, que pateix el SQM (Síndrome Químic Múltiple), va fer una exposició molt detallada dels tòxics més perillosos per a la salut i per a la vida.

En la xerrada, a la qual van assistir unes 25 persones, la Mercè clot va explicar els motius pels quals els tòxics són perillosos:

  • Són substàncies químiques creades al laboratori que el cos no reconeix i les acumula a la zones més greixoses del cos humà. També són afectats la resta d’animals.
  • L’acumulació pot afectar diferents òrgans vitals on tenen més teixit greixós: cervell, fetge, pulmons...
  • Tenen la capacitat de canviar els nostres gens.
  • Són disruptors endocrins, és a dir, alguns actuen com si fossin hormones i n'alteren el funcionament.
  • Poden ser cancerígens i provocar al·lèrgies.
  • Són bioacumulables i es van sumant, ja que és difícil eliminar-los.
  • Són evolutius; es van transmetent de generació en generació.
  • Es troben en productes d’ús quotidià (productes de neteja, d’higiene personal, ambientadors, insecticides...).

Així mateix, va explicar l’origen històric d'aquests components, que es van crear com a armes químiques en diferents guerres. Com per exemple, el Zyklon B, que es va utilitzar la 2a Guerra Mundial en les cambres d’extermini nazi per a assassinar milions de persones. Actualment, els productes elaborats com a armes químiques es reciclen en productes fitosanitaris (insecticides, pesticides, herbicides). Va parlar de l’impacte mediambiental d’aquests químics no només a l’ésser humà sinó en tot l'ecosistema del qual formem part. Va donar molta importància a conèixer els components tòxics dels productes per tenir-los presents a l’hora de prendre decisions sobre què consumim.

Va informar que de les 100.000 substàncies de síntesi, de només un 5% es coneixen els efectes que tenen sobre la salut. Actualment s'observa un augment de càncers, esclerosi múltiple (ELA), trastorns de l'espectre autista, parkinson, alzheimer, malalties rares i emergents (SQM, EHS), disminució de la fertilitat masculina i femenina, obesitat i diabetis infantil... En tots aquests casos, se sospita que hi pot haver relació amb les substàncies tòxiques. També va comentar que hi ha investigació al respecte que ho estudia.

Per tant, cal anar amb compte amb: Perfums: giraniol (sintètic), Colorants: anilina, Edulcorants: aspartame, Ptalats: DBP (dibutilptalato), parabens, triclosan, detergents (sobretot els tensioactius), brom, clor, clorur de vinil, polivinil (va directe al cervell), tefló (paella, roba de muntanya), formaldehids (mobles, roba), piroretardants (matalassos, tapisseria, electrodomèstics: nevera, TV, ordinador...), antiàcars (matalassos), hipoalergènic (en suprimir les bactèries aquestes es tornen més resistents: sabó sanitari per desinfectar mans), els insecticides per a control de plagues són neurotòxics (el que provoca als animals ens ho provoca a nosaltres), amiant, naftalina.

Va indicar que en cas dels productes de neteja, insecticides, etc. cal portar els recipients a la deixalleria, ja que han de ser tractats com a substàncies perilloses.

Recomanacions:

  • Ventilar en lloc d’utilitzar ambientadors.
  • Fer ús de productes naturals: vinagre, bicarbonat, llimona… i  olis essencials (no sintètics): llimona com a desengreixant, vinagre com a netejador, suavitzant, desinfectant… Si s’utilitzen ha de ser en quantitats moderades, amb la protecció adequada per a mans, ulls i cos, i manipulats a l’aire lliure.
  • Desinfectants: oli de llimona, de clau, de farigola...
  • Oli de cedre o arbre del tè per allunyar les arnes.
  • Utilitzar alcohol pur (no sintètic).
  • Emprar paelles de ferro, de ceràmica...
  • Consumir productes certificats, de proximitat, casolans i de confiança.
  • Crear els propis productes: desodorant: bicarbonat, aigua i alcohol o utilitzar pedra d’alum. Sabó per rentar plats, roba, cos...
  • Apostar per la química verda.
  • Posar plantes a l’interior de les cases que absorbeixen el brom, formaldehids, CO2: potus, cinta, lliri d’interior, ficus..
  • Escollir consumir aliments provinents de cultiu ecològic (sense pesticides, herbicides...).

Finalment, cal afegir que entre el públic assistent hi havia 4 persones afectades d'SQM (Síndrome Químic Múltiple), a les quals els va ser molt útil la xerrada i la coneixença de la Mercè, ja que fins en aquell moment no sabien on acudir.

Arxivat a: Medi ambient
Com viure amb menys tòxics