Portada > Actualitat > Notícies > Un any de pandèmia

Un any de pandèmia

15/03/2021

Des de l’Ajuntament s’ha treballat durant tots aquests mesos per garantir la seguretat de la ciutadania i donar suport als col·lectius més afectats per la crisi sanitària

Aquest cap de setmana s’ha celebrat un any des que el govern estatal va decretar l’estat d’alarma i es va confinar la ciutadania per aturar la propagació de la COVID-19. En els darrers dotze mesos s’han detectat a Piera 750 casos positius. Actualment, l’índex de rebrot és de 159,23 punts (índex alt) i la velocitat de transmissió del virus (Rt) és d’1,24. 

Des del primer moment, l’Ajuntament ha pres les mesures oportunes per frenar els contagis i donar suport a les famílies i als sectors més afectats per l’emergència sanitària. Es van anul·lar o ajornar les activitats programades, es van tancar els equipaments municipals, es va suspendre el mercat setmanal i es va restringir l’atenció presencial al consistori. Al mateix temps, es van instal·lar parades als barris i pobles per facilitar l’adquisició de productes d’alimentació i que els veïns i les veïnes no haguessin de desplaçar-se fins al centre de la vila. Es va iniciar un seguiment de manera periòdica als col·lectius més vulnerables per a garantir que tinguessin cobertes les seves necessitats bàsiques i es va reforçar la neteja i desinfecció dels carrers i espais públics. 

Des d’un punt de vista econòmic, es van posar en marxa un seguit de mesures per a pal·liar els efectes que la crisi sanitària estava tenint sobre les famílies. Es va ajornar el pagament d’impostos com l’IBI, l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i la taxa d’escombraries i es va decidir no cobrar les quotes d’alguns serveis com l’escola bressol i La Piscina de Piera fins que es reprengués la normalitat. Pel que fa al sector del comerç i la restauració, es van deixar sense efecte la taxa de terrasses i es van destinar ajuts municipals per a aquells negocis que es van veure obligats a tancar de manera temporal la seva activitat o van veure reduïts els seus ingressos.

A mesura que es flexibilitzaven les mesures, l’Ajuntament s’anava adaptant a l’anomenada nova normalitat. Durant el 2020 es van haver d’anul·lar actes com la Fira del Sant Crist, la Festa Major, el PieraDegusta i la Fira de Nadal, però es va apostar per una cultura segura i es va treballar per mantenir o canvi el format d’alguns esdeveniments com el MEV o l’espectacle de Reis. Així mateix, es va crear el cicle ‘Cultura Segura’ per als divendres del mes de setembre amb la voluntat de fer costat al sector cultural i als artistes i treballadors d’aquest sector, sempre complint amb les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries, com limitar l’aforament, controlar l’accés al recinte, l’obligatorietat de dur la mascareta i de fer ús del gel hidroalcohòlic i mantenir la distància de seguretat entre persones. A nivell esportiu, tot i que es van suspendre les competicions, el consistori va cedir les pistes dels pobles i barris per tal que els equips locals poguessin continuar amb els seus entrenaments a l’aire lliure. 

Després d’un any sembla que veiem una mica més a prop la sortida a aquesta situació. El principal motiu és la campanya de vacunació que segueix avançant. De moment ja s’ha vacunat amb les dues dosis les persones residents i treballadores de les residències de la gent gran i s’ha vacunat també als agents del cos policial, sanitaris i al personal docent i no docent dels centres educatius. Actualment s’està vacunant les persones majors de 80 anys, dependents de grau 3 i les persones cuidadores. Així mateix, s’estan posant tot tipus de facilitats atès que s’ha habilitat un aparcament al Centre d’Atenció Primària per tal que les persones amb mobilitat reduïda no hagin de baixar del vehicle i, en alguns casos, es fan vacunacions a domicili.

Arxivat a: Activitats d'estiu, Administració local, Barris, Benestar social, Comerç, Comunicació, Comunicat, Comunicat1, Consum, COVID-19, Cultura, Cultura, Cultura i espectacles, Educació, Educació, Empresa i ocupació, Empresa i ocupació, Espectacles, Esports, Esport i salut, Esports, Festa Major, Festes, Fires, General, Gent gran, Hisenda, Igualtat de gènere, Igualtat de gènere, Interès ciutadà, Interès ciutadà, Joventut, Lleure, Lleure, Medi ambient, Noves Tecnologies, Noves tecnologies, Obres i serveis, Obres i serveis, Parròquia, Participació ciutadana, Pla de barris, Política, Promoció econòmica, Protecció civil, Relacions institucionals i protocol, Salut, Seguretat ciutadana, Serveis a les persones, Serveis generals, Solidaritat, Tradicions, Transports, Turisme, Turisme, Urbanisme
Desinfecció d'espais públics