Portada > Actualitat > Notícies > Comunicat de l'Ajuntament de Piera en resposta a les informacions publicades sobre el tancament d'un centre d'acollida de joves migrants

Comunicat de l'Ajuntament de Piera en resposta a les informacions publicades sobre el tancament d'un centre d'acollida de joves migrants

16/11/2022

L'Ajuntament manifesta que el tancament temporal de “La Moreneta” respon a la necessitat de regularitzar l’activitat d’aquest espai, que no està adaptat per ser un centre d’acolliment

Davant les informacions publicades en diversos mitjans de comunicació sobre el tancament d’un centre acollidor de joves migrants, l’Ajuntament de Piera vol manifestar que el tancament temporal de l’espai anomenat “La Moreneta”, propietat de la Parròquia de Piera, on hi viuen actualment una vintena de joves migrants, respon exclusivament a la necessitat de regularitzar l’activitat d’aquest espai, que no està adaptat per convertir-se en un centre d’acolliment.

Els fets es van iniciar l’any 2018 quan Suara va notificar a l’Ajuntament que havia llogat l’edifici propietat de la Parròquia situat a la plaça de l’Església i volia iniciar els tràmits per legalitzar l’activitat. El consistori pierenc, amb una clara voluntat de col·laboració, va permetre aquesta activitat sempre que la cooperativa regularitzés al més aviat possible la situació del centre, que no disposava de la llicència d’activitats. L’any 2019, en rebre l’informe desfavorable de Bombers de la Generalitat per la falta d’hidrants, l’Ajuntament va fer un primer requeriment a la cooperativa Suara, que gestionava el centre SPAAI Castell de Fang. La manca de resposta per part de Suara i de la Generalitat de Catalunya (DGAIA), que és qui té competències en atenció dels menors no acompanyats, va obligar el consistori a iniciar l’expedient de tancament del centre Castell de Fang amb la voluntat que els joves migrants fossin traslladats a un altre centre que disposés de totes les garanties per al seu benestar.

Amb l’execució del tancament del centre SPAAI Castell de Fang, la Parròquia de Piera i la cooperativa Suara van decidir traslladar aquests joves a un espai de la casa parroquial anomenada “La Moreneta”, sense notificar de manera oficial a l’Ajuntament aquest trasllat. El nou espai tampoc té llicència per poder dur a terme aquesta activitat i, a més, no disposa de les mesures de seguretat necessàries perquè hi visquin aquests menors. Aquestes irregularitats van motivar l’Ajuntament a iniciar un nou expedient de tancament d’aquest espai per a l’activitat d’acollida de joves migrants.

Actualment, la cooperativa Suara ha presentat una proposta per col·locar 3 dipòsits de PVC gegants sense soterrar a la zona de l’esglèsia de Piera, amb la qual cosa se solventa la falta d’hidrants que l’informe de Bombers de la Generalitat de Catalunya requeria el 2019. Aquesta proposta no ha estat autoritzada pels serveis tècnics de l’Ajuntament de Piera per tractar-se d’un entorn artístic-històric, demanant que es col·loqui el dipòsit de forma soterrada integrat a l’entorn o que es resolgui amb hidrants.

Des de l’Ajuntament es vol remarcar que Piera sempre s’ha posicionat com un poble d’acollida, integrador, respectuós i solidari, però sempre prioritzant la seguretat de les persones, vinguin d’on vinguin, i el compliment de la normativa vigent. Malauradament aquests dos espais que s’han tancat temporalment, en aquests moments, no disposen de les condicions necessàries per garantir el benestar de les persones que hi viuen.

Des del consistori demanem a la Generalitat de Catalunya que es faci responsable d’aquesta situació i ofereixi a aquests joves un espai d’acolliment adequat a les seves necessitats, i fa extensiva novament la voluntat de diàleg i la cerca de solucions amb què s’ha treballat des de 2018.

Arxivat a: Comunicat
Ajuntament