Cal Pelagalls

Cal Pelagalls forma part del barri de les Guineus (vers 1950)
Cal Pelagalls forma part del barri de les Guineus (vers 1950)
L’esgrafiat que emmarca l’obertura ennobleix la façana (2015)
L’esgrafiat que emmarca l’obertura ennobleix la façana (2015)

ESGRAFIATS A LA CASA DELS CONSTRUCTORS CAUS

Casa composta de celler, planta baixa i dos pisos construïda pels volts de 1850. Fruit de l’enderroc de la seva casa de la dreta va quedar situada en una cantonada. Des dels orígens va ser habitada pels Caus, una família de paletes naturals del poble de Pelagalls, a la Segarra. El topònim va fer-se popular i es va convertir en el renom de la casa. 

Durant les primeres dècades del segle xx els constructors Caus van esdevenir els principals contractistes d’obres de la vila i van aixecar diversos dels edificis més reeixits de Piera, tant d’iniciatives particulars com públiques: el cambril del Sant Crist, la Bòbila, Cal Víctor Riu o la Torre Vídua Sabaté i la plaça del Nin, l’actual plaça Catalunya.

Cap al 1940 el propietari de la casa i eminent mestre d’obres Gabriel Caus Munné (1877 - 1955) va encarregar la restauració i la decoració de la façana a l’esgrafiador Ferran Serra i Sala, conegut popularment amb el sobrenom artístic de Ferdinandus. L’artista noucentista va jugar amb la geometria i els elements vegetals per esgrafiar la façana principal. Al damunt del portal d’entrada un parell d’infants d’aire angelical sostenen un nodrit ram de flors. Actualment la casa pertany a la família Nolla.